A lőtér használata

2011.05.11. 14:47 HAron

A lőtér használata

 

 

A lőtéren az íjászatot csak abban az esetben szabad megkezdeni, ha meggyőződtünk a terület épségéről, a vesszőfogók biztonságos elhelyezéséről, azok rögzítéséről, valamint arról, hogy a lőtávolon belüli körzetben idegen személyek nem tartózkodnak, illetve nem is várhatók.

Csoportos íjászat (két főnél több) esetén a megjelentek közül egy felelős személyt (Lövészetvezető) kell kiválasztani, aki szervezi, irányítja a lövészetet. Lövészetvezető csak nagy íjász gyakorlattal, a többiek előtt emberi tekintéllyel bíró személy lehet. Ő jelzi a lövészet kezdetét és végét, mikor az íjászok a céltáblához mehetnek, hogy nyilaikat kiszedjék. Semmilyen körülmények között nem lőhet senki, ha valaki a céltáblák közelében tartózkodik. A nyilak lepattanhatnak a célról vagy letérhetnek a pályájukról. A lővonalnak egyenesnek kell lennie nem lépcsőzetesnek. Ha a csoportban az íjászok nem ugyanolyan távolságra lőnek, akkor a legbiztonságosabb megoldás, egy lővonal kijelölése és a céltáblák különböző távolságba helyezése.

A nyilat csak akkor szabad az idegre helyezni, ha az íjász már a vonalon áll és a szabad jelzés megtörtént.

Az íjászok csak már a vonalnál állva húzhatják fel az íjaikat. Az íjat tartó kéz nem lehet feljebb, mint a feszítő és nem szabad átlósan feszíteni (egy olyan cél felé, ami nem egyenesen előtte van).

Az íjakkal és nyilakkal óvatosan kell bánni mikor már a lővonalon állunk, hogy megelőzzük a másik íjász megsebesítését. Bármilyen váratlan kontaktus egy íjásszal, aki már teljesen kifeszített rontott lövéssel végződhet, ami balesetet okozhat.

Az íjász nem feszíthet, míg megzavarhatja a mellette lévőt a lövésben. Ajánlatos az íjat függőlegesen tartani, mivel bármilyen horizontális kidőlés - legyen az jobbra vagy balra -zavarhatja a másik íjászt.

A tegez biztonságosabbá teszi az íjászatot, mivel az íjásznak nem kell a kezében cipelnie a nyilait. Az íjászokat biztonságos távolságra helyezzük egymástól.

Rendszeresen ellenőrizzük íjászaink felszerelésének állapotát. Azonnal szereljük meg, vagy cseréljük le a már elhasználódott felszerelést.

Biztosítsuk az íjászok számára, hogy senki ne zavarhassa-, vagy érinthesse meg hirtelen.

Ha egy nyíl leesik a vonal elé az íjásznak meg kell várnia míg a mellette levők lőttek és csak azután veheti fel a nyilat. Bármely nyíl, amely a láb(ak) vonalról történő elmozdítása nélkül nem szerezhető vissza csak akkor vehető fel, ha a lövészetnek vége.

Vigyázni kell, hogy mikor valaki a célból egy nyilat távolít el ne álljon mögötte senki. A hirtelen kirántott vessző ugyanis a mögöttünk állókat megsebezheti. Az íjásznak a cél mellett állva kell a nyilakat kiszedni.

Győződjünk meg róla, hogy egy ember mindig áll a céltábla előtt míg a többiek az elveszett nyilakat keresik. Ha nincs elég ember a csoportban, akkor az íjat kell a cél elé keresztbe letenni, jelezve ezzel a többieknek, hogy a cél foglalt.

Abban az esetben, ha a kiválasztott lövészetvezető edzés közben távozik a helyszínről, másik rangidős személynek kell átvennie a tisztséget.

Csoportos íjászatot lövészetvezető nélkül gyakorolni TILOS!

A gyakorlás ideje alatt lőtéren elsősegély felszerelést kell készenlétben tartani. (Megfelelő a gépkocsiban lévő készlet is.)

 

 

Letöltés MS Word formátumban.

Szólj hozzá!

Címkék: közérdekű

A bejegyzés trackback címe:

https://haraszti-ic.blog.hu/api/trackback/id/tr592895773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása