Lövészeti Szabályzat

2011.05.11. 14:50 HAron

Lövészeti Szabályzat

 

 

Csak hibátlan felszerelést szabad használni!

 

·         Sérült felszerelést, -mint például görbe íjkar, repedt íj vagy nyíl, törött vesszővég (nock), szakadt toll, laza hegy- azonnal cseréljük le.
Ne használjunk semmilyen sérült felszerelést! Az ideget cseréljük, ha az kirojtosodott, vagy megkopott. A kar- és ujjvédőnek (tab) illenie kell a viselőjére, és nem lehet szakadt.

·         A rövid nyilak nagyon veszélyesek! Ha túlfeszítik éppen elengedés előtt eltalálhatják az íjat és eltörhetnek vagy átmehetnek az íjász kezén.

·         Mikor a cél felé közeledünk vigyázzunk, hogy ne lépjünk a földből, vagy a célból kiálló nyilakba! Vegyünk föl minden ilyen nyilat a földről bárki is a gazdája.

·         Minden gyakorlás, illetve verseny előtt ellenőrizni kell a felszerelés épségét, hogy ne legyen az idegen, (húron) szálszakadás, sérült bandázsolás,az íjon repedés,a nyílvessző szárán repedés, törés, vagy görbület,a nockon repedés, vagy törés,a tollakon szakadás, ragasztási hiányosság,a nyílhegyeken lazulás, vagy rögzítési hiányosság.

·         Az íjász csak a saját alkatához, fizikai erejéhez, képességeihez megfelelő méretű és húzóerejű íjat használhat.

·         Az íjászat gyakorlása során nem szabad az üresen (vessző nélküli) kihúzott íjat „elengedni”, mert az nagy mértékben károsítja az íjat, és az íjászra, de annak közelében tartózkodókra is baleseti veszélyt jelent!

·         az íjat csak a lőállásban, és csak a célra tartva szabad kihúzni,

·         az idegre (húrra) helyezett vesszővel közlekedni, a lőállásban forgolódni tilos!

·         A vesszőket mindig a megfelelő tartóban (tegezben) kell tárolni.

·         a gyakorlótáblákon és a versenyeken vadászhegyet használni tilos!

·         terepíjászat és vadászíjászat gyakorlása során a nehezen belátható lővonal esetén a csapattársak kötelesek felügyelni a lövések biztonságára.

·         a lőállásban lévő íjászt, társai és a kísérők nem zavarhatják.

·         a kísérő viselkedéséért a hozzá tartozó íjász felelős.

·         minden íjjal lőtt sérülésért, az adott vesszőt „elengedő”, a lövést leadó íjász felelős!

·         A közös felszerelésben, a pálya tartozékaiban okozott kárért, az esetlegesen személyi sérülés következményeiért az okozó személy teljes felelősséggel tartozik.

·         A kisebb sérülések (pl. a felszerelés, vagy a berendezések javítása során kisebb vágás, szúrás, stb.) esetén a sérültet elsősegélyben kell részesíteni. A sebet fertőtleníteni, majd kötözéssel, vagy sebtapasszal el kell látni.

·         Nagyobb sérülés esetén a lövészetet azonnal le kell állítani. A sérültet megfelelő elsősegélyben kell részesíteni. Súlyosabb sérüléskor a mentőket kell hívni.

·         Íjjal lőtt sérülés esetén a rendőrséget is ki kell hívni. A rendőrök megérkezéséig a lövészetvezetőnek intézkednie kell a nyomok megőrzésére.

 

 

Letöltés MS Word formátumban.

Szólj hozzá!

Címkék: közérdekű

A bejegyzés trackback címe:

https://haraszti-ic.blog.hu/api/trackback/id/tr872895778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása